Number One For me

Wednesday, 31 July 2013

berbuka depan pintu lift

Assalamualaikum semua.. hah~~ jangan terkejut pula baca tajuk entry fiza ye..

hari ny dok berhajat nak pergi melawat kawan dekat hosptl besar melaka, kawan fiza operation buang besi, akibat tangan patah.. Alhamdulillah dah blik pung..

selepas itu, fiza dan kawan fiza (diba namanya, cantik orangnye . hhihihihi) pung pergilah ke Jusco Eon Melaka, jalan2.. nak tunggu waktu berbuka.. jalan punye jalan.. dalam jam 6.30 mcm x ramai orang lagi .. xpelah.. kite beli makanan pukul 7 lebih lah.. so duduk lah kat jusco.. borak dan borak dan borak..

jam menunjukan 7.12 malam.. kitorang pung pergilah KFC.. sbb ade voucher murah kan..

YA Allah.. terbeliak hah~~ ramainya manusia.. hey~~ korang ny ... asal tiba2 ramai pulak ny.. meja semua penuh.. adeh diba kite nak duduk mane ny.. fikir2 punye fikir.. kitrg take away je KFC tu.. pastu jalan lah cari tempat.. then semua tempat penuh.. waaa... nak mkn mane ny???

jalan punya jalan.. ternampak satu tempat kosong.. hah~~~ depan lift... adeh~~ xpelah.. kurelakan jua .. sebb dah kelaparan.. nasib baik kerusi panjg.. so letak lah KFC tgh2.. kitrg duduk bersila.. adeh~~ aku dah lah pkai jubah.. hahaha.. buruk nampaknya..




for the first time fiza berbuka puasa depan pintu lift.. hahahaha... naseb korang lah .. (fiza dan diba lah,, sape lagi) len kali jgn sangka org x ramai ye.. dorang dah chopp tempat dulu lah..  smpai umah terus capai air.. haus.. heheh =) selamat berbuka =)

done ~ finish ~ siap ~ sleep ==''



done new template .. 

ce komen.. 

bg idea.. 

ok x?? 

ade ape2 yang x kene ke??..

klu boleh nak bg ringkas lagi.. 

heeheh.. 

#kepenatan.. x larat nak taip banyak2.. hehehe.. selamat malam semua.. Assalamualaikum.. =)


Monday, 29 July 2013

feeling

Assalamualaikum..



just think about it, how it will be ended, when it will ended , where it will ended ...

sedih lame2 wat pe.. x yah pikir r.. orang tu bukan pikir kite pung.. entah2 tgh enjoy kat luar sane.. apelah..

A =  "awak cakap senang, x kne kat awak lagi"

FIZA = "lah, x yah nak menyeksa diri tu, sedih lame2 buat ape"

betul x semua.. buat apa nak sedih lama2 sebab boyfriend/girlfriend kite kne kebas,.. its normal lah kan.. nak tau x knp boyfriend/girlfriend kne kebas or lari cari lain..

1. sebab dah xde jodoh,, nak wat mcm mana kan..Allah dah sediakan jodoh kite yang lagi baik

2. sebb dia tu x hargai kite yang sedang syg kat dia .. (rugi orang mcm tu)

3. korang kongkong dye kot.. tu sebab r dia lari .. hahaha

4. sebab bende ny xde  "JUJUR DALAM HUBUNGAN ''

5. xpayah lah cari lagi.. yang penting cinta terhadap Allah SWT dan Rasulullah SAW dahulu, lepas tu kepada ibu bapa (penat mereka jaga kite sejak kecil smpai besar), lepas tu barulah cinta kepada bakal suami/ isteri kite..

jangan menyeksa diri nak BERKABUNG  lama2.. alahai... boleh nak bersedih.. xde masalah.. cume janganlah smpai x mkn.. x tidur.. asyik nangis je..

(yang ini fiza pelik.. knp orang bersedih x lalu makan.. fiza pula klu sedih.. hah~~~~ aiskrim sebaldi pung habis.. hahahaha, maybe setiap orang x same kot.. hhmmm )

dah lah awak.. x payah sedih2 ye.. klu awak sedih sebab result hancur.. hah!! yang ini aku terima.. tapi klu bab kekasih.. xperlu lah lame2. kejap je ye.. pastu xyah layan sgt perasaan tu.. hehehe...
kawan2 kan ade.. jom main bowling.. aku belanja.. heheh.. (eerrkkk.. untuk kawan fiza yg sorang ny je .. hehehe)

Puasa dan Raya - Senario

Assalamualaikum..
mood tengah dengar lagu raya..
hehehe . suke plak dengan senario punye lagu raye.. nice enjoy =)

video


Hari Raya Semua Bagai Nak Gila
Bila Puasa Buat-buatlah Lupa
Berpakaian Semua Harus Sepadan
Tapi Puasa Tak Cukup Sebulan

BerPuasa Rukun Islam Ketiga
Wajib Kita Untuk Menunaikannya
Tidak Kira Usia Tua dan Muda
Miskin dan Kaya Semua Serupa

Anak-anak Gembira Bila Syawal Menjelma
Lebih Hebat Ibu dan Bapanya
Berhabis Tak Berkira Asal Nampak Bergaya
Walau Hutangnya Panjang Berjela

Habis Raya Semua Mula Bekerja
Poket Kosong Baru Ingat Nak Puasa
Kawan Semua Buat Tak Tahu Saja
Nak Pinjam Duit Teringat Hutang Lama

ini Kisah Jadi Tauladan
Biar Kita Buat Sempadan
Banyak-banyakkan Amalan
Duit Habis Dalam Simpanan
Cakap Banyak Nanti ku Tangan
Tak Baik
Kesian

Kita Harus Kuatkan Iman
Hidup ini Banyak Dugaan
Memang Tidak Dinafikan
Dari itu Kita Elakkan
Di Bulan Ramadan Memang Tak Tahan
Jangan Ikut Perangai Syaitan

Sunday, 28 July 2013

Doremon ala2 multi versi

Assalamualaikum.. ok x nak ckp banyak.. terimalah doremon ala2 multi versi.. hehehe
eerrkkk.. kak gee klu tahu ny abis aku.. hahah... (maaf kak gee... fiza x reti lukis.. hehehe)

rrrr.. lari ~~~~ ( hehehe.. errrkkk)


mama a.k.a Julia Hana

Assalamualaikum ..
Salam Ramadhan yang ke 20 dari fiza.. hehehe....
mcm mn puasa?? ok...
fiza dah brp hari x sihat (melaka masih berkeadaan jerebu )

hehehehe... ok.. today i want a share something, u know what.. fiza berblog ngn retis (artis) hahhaa.. nak tau sape x?? hah~~ manis orangnye.. ade lesung pipit ( agaknya dye pinjam lesung batu mak dye untuk wat lesung pipit kat pipi dye kot hehehe) the person is Julia Hana... ehehe... lame x nmpk dye berlakon sekarang.. upenye tgh berblogging .. heheh...


ooppssss~~~ jangan salah faham.. Julia Hana tersebut adalah mama.. meh klik sini hehee.. blog ini kepuyaaan mam iaitu Mommy As Blog hehehe...


serius.. first2 tgk.. rase macam kenal je.. tp x ingatlah.. then lama punye lama punye lama .. ceh~~ bau teringat semalam.. itu pung mase chating ngan mama.. mama ny macam Julia Hana lah..

ok .. nak tau.. upenye fiza adalah orang yang ke beratus dah ckp mcm tu.. hehhhehe... btw mama mmg cantik.. nmpk awet mude,. ingt mama umur 25 thun.. hehehe... mari ramai 2 kunjungi blog mama =) riang orangnye .. peramah tau.. hehehe..

klik Mommy As Blog nice visit nice follow ye.. =) hehehe

Thursday, 25 July 2013

sakit itu penghapus dosa kecil

Assalamualaikum semua.. tadi fiza bukak Facebook.. then, fiza ternampak pos ..
kali ini fiza nak share post dari page Mukjizat & Doa  di facebook..
Allahualam..


Apabila seorang hamba Allah jatuh sakit, Allah akan
mengutus 4 malaikat :

1. Malaikat Pertama akan mengambil SELERA
MAKANNYA.
2. Malaikat Kedua akan mengambil REZEKINYA.
3.Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN/
KETAMPANAN WAJAH (pucat).
4. Malaikat Keempat akan mengambil DOSANYA.

Apabila telah sampai waktu yang telah Allah
tetapkan untuk hambaNya kembali sehat, Allah akan
menyuruh Malaikat Pertama, Malaikat Kedua dan
Malaikat Ketiga agar mengembalikan apa yang telah
diambil oleh mereka.

Akan tetapiAllah tidak menyuruh Malaikat Keempat mengembalikan dosa hambaNya tersebut

SubhanAllah, begitu Baik dan kasih sayangnya Allah
terhadap hamba hambanya.

Maka,Janganlah bersangka buruk terhadap
Allah ketika kita sakit, bersyukurlah dan ucaplah
Alhamdulillah atasNya. Sesungguhnya setiap
kesakitan itu adalah penghapus segala dosa.

Wednesday, 24 July 2013

belajar mengikut cara fiza n_n

Asslamualaikum..

hahahaha.. adelah kawan sekelas fiza tiba2 msg kan.. dan tanye soalan ini.. hey~~ dah dekat 3 bulan kite abis exam wahai kawan.. bau ko nak tnye.. hahahaha... ok meh aku jawab.. penat tau aku create.. pikir bagai.. hahaha,...



ini soalan ko kan.. hahahaha.. nah jawapan nye ade kat bawah..
kepada siapa yang nak cube cara fiza.. dipersilakan.. InsyaAllah.. ini semua nasihat dari emak Fiza.. kerana sebelum ini, fiza sangatlah x pandai.. tapi selepas gune cara emak.. Alhamdulilah.. semakin meningkat tahap pencapaian fiza.

1. bacaan ayat penarang hati.. =)


2. amalkan surah Alam Nashrah.. InsyaAllah


3. makanan yang berkhasiat.. amalkan makanan berkhasiat, protien, calcium, vitamin.. pling elakkan makanan yang mengandungi MSG, jangan lah makan keropok2 tu.. (sekali sekala xpe hehehe)



4. teknik belajar yang ringkas yang fiza buat selama ini.. senang dan mudah.. x perlu rajin sgt.. cume tabah.. hehehehe =)


fiza berlainan dari kawan2 yang lain.. kerana bila tiba time exam, fiza akan belajar lebih awal dan waktu fiza belajar adalah pada waktu sunyi dan sejuk.. fiza akan mule belajar pada jam 3pagi, di mana housemate fiza tidur, waktu itu sunyi dan sejuk, belajar pada waktu itu akan lebih membuatkan fiza fokus, dan jam 5 pagi fiza akan tidur semula, selepas subuh fiza akan sambung belajar sehingga jam 11 pg dan selepas itu tidur semula.

knp mesti letak pensil kat tangan.. hah!! ini kerana.. bila kite baca.. kite mesti nak cari kata kunci kan.. oleh itu baca dan garis isi penting.. ingat dan fahami.. selepas itu amik kertas A4 dan tulis semula apa yang kite ingat.. untuk pengetahuan semua, fiza abis 1rim A4 paper untuk 1 sem.. hehehe..

5. berdoa dan tawakal.

ok, ramai yang x tau kan.. fiza share ye..

Allah sangat suke apabila hambanya minta doa terhadapnya, ini kerana Allah mahu hambanya sentiasa ingat padanya.. doa banyak2.. jangan berhenti.. InsyaAllah.. dipermudahkan..

BERUSAHA ---> BERDOA ---> TAWAKAL ---> INSYAALLAH.

semoga ilmu pengetahuan ini dapat membantu anda semua. fiza hanya share apa yang fiza buat, ilmu Allah luas.. banyak lagi yang kite boleh perolehi.. sesungguhnya yang baik datang dai Allah SWT, dan yang kekurang adalah dari saya. InsyaAllah.. ^____^

Tuesday, 23 July 2013

mestilah marah


Assalamualaikum...

ya Allah sabarkan hati aku ini, redakan lah marah ku ini, sesungguhnya nafsu marah itu telah mengusai diriku ini. senangilah hati ku ini dan bukalah pintu hatiku ini. Amin.

kisahnya bermula pada 3.30 petang, duk depan laptop, dan mulalah buka mozila fire fox , search kshowonline.com and click pada Running Man Episode 155 (the latest one) dan click untuk didownload .. pilih 480p untuk medium lah kan..

memilih Internet Download Manager (IDM) ... 5 hours..


hey~~~ 5 jam lamenye... xpe.. fiza tunggu.. x kisahlah kan.. . tunggu punye tunggu punye tunggu punye tunggu.. dah pukul 8.00 and its 94 % already .. happy .. x sabar nye .. hehehehe



eee... encik semart b. fon berbunyi .. eaaa... Dia call lah.. hehehe... borak lah dalam 20 min.. (x nak r citer ape yg aku borak.. hahah adeh ~~)

situasi : keluar bilik dan menuju ke ruang tamu untuk mendapatkan laptop



terkejut sambil rampas mouse .. and then ........

 "weh .. mana idm ... tekan pangkah ke??"  (sambil mencari..)

"mana lah tau.. ingat x pakai... "

"Ya Allah ... tahu x orang tgh mendownload ... dah 94% tau.. " (sambil buat muke nak marah)

"sorry lah.. mmg x tau.. tu yang pangkah .. alah.. download lah blik"

"hah~~~~ 5 jam dah tunggu tau x.. ingat kejap ke??? pastu nak download blik.. pehh~~~"

"............."

"dah r.. sedih r.. tau x ..apelah buat orang mcm ny,, eeee" (sambil mengalir air mata dan menuju ke bilik)



finally tulis entry .. waaahhhh~~ ingat 5 jam tu kejap ke??? and its already 94 % .. adeh~~  ikut suke je nak suh download blik .. isshhh.. marah gile... tgk online is better ..







Monday, 22 July 2013

kad raya

Assalamualaikum semua. Salam Ramadhan yang ke -13 ,
Dah 13 hari sudah, alhamdulillah =)

 ------> waaahhh lamenye x buka blog, kerinduan banget ny.. hehehhe...  ini semua gara2 wi-fi punye line internet problem lah ny .. tgk.. x pat nak update blog.. banyak cerita nak share tau.. hhmmm.. its ok.. line dah elok ny.. nnt update banyak2.  hehehe >-<

berbalik pada tajuk entry .. hehehehe... pernah x dapat kad raye?? tipu  x pernah.. mesti pernah kan.. syok kan bile kite dapat kad raye,, hehehe.. bagi fiza.. bila menjelang je hari raye, klu dpt kad raye.. its mean perfect dah.. hahhaa.. gembira tau.. yelah sbb fiza time sekolah dulu asyik pindah sekolah je.. ramai kawan kat sekolah lame .. so dengan bg kad raye sekurang2nya dpt lah merapatkan silaturahim blik.. hehe..



hari Rabu lepas, fiza beli kad raye kat JJ melaka.. siap beli setem lagi.. bnyk pilihan.. tp pilihan fiza untuk rakan2.. fiza bg kad raye edisi kelakar.. kartun punye.. tp untuk sidia.. fiza bagi yg romantis gitu... hahahaha.. untuk parents, fiza bg yg berbunga2 ayat dye.. untuk insan yang lebih dewasa, fiza bg yang formal punye.. hehehe...


ok esok nak post sudah.. kepada Encik posmen.. terima kasih kerana baik hati menghantar kad raya saya =) hehehe =)

lame sudah x dpt kad raye.. rasenye dekat 3 tahun.. sejak sambung belajar.. semua x free.. so dah abis belajar.. bau contact blik.. so thun ny dapat bagi semula.. heheheeh..  kawan sejak tadika yan x pernah lupe kat fiza adalah 3 insan tersayang ini Siti NoorAtira, Nur Ziela Aryanti & Nur Ziela Aryanna.. kawan sejak kecil.. x henti2 mengutus surat ... mereka kawan yang awesome .. syg korang..

hehehe.. inysaAllah thun dpn Fiza nak bg kad raya untuk warga blog pula.. hehehe .. ok x??

InsyaAllah =)

Sunday, 14 July 2013

maaf dari saya

 
disini fiza ingin mintak maaf.. kerana ade salah seorang hamba Allah mengatakan bahawa entry fiza sebelum ny yang bertajuk kelebihan bersembahyang terawih adalah hadis palsu..

fiza sudah pung delete entry tersebut apabila ditegur.. untuk apa menyebarkan hadis palsu.. lebih baik delete dari orang lain trus membaca nya,

dan fiza ingin mengucapkan terima kasih kerana menegur kesalahan fiza .. jika tidak..fiza x tau pun bahawa itu adalah hadis palsu..



setiap manusia membuat kesalahan..
dan terimalah teguran dari orang yang lebih mengetahui..
belajar dari kesilapan.. manakan pandai klu tidak salah.. betul x..

buah cempadak diluar pagar,
ambil galah tolong jolokan
saya budak baru belajar
klu salah tolong tunjukan..

Assalamualaikum. ^_^


tension + marah



hhhmmm... x tau lah kenapa.. sejak 2 enjak ny ny ayik nak marah, bende kecik je pung, bukan lah ape pung.. tp semuanya boleh di kawal... Alhamdulillah...



ok pagi ny mmg aku x leh tahan.. habis je sahur.. then dpt call dari si dia.. mmg aku panas hati.. panas sangat.. xpasal2 aku menjerit .. ya Allah hai.. apalah aku ny.. orang uh salah bg no topup je.. x de pe pung.. yang aku ny nak marah2 asal.. cubelah faham.. orang uh baru je bgun tidor.. pastu nak menggores tuk ko..klu salah bg no mmg patut r.. dah ade 16 digit no.. mata pulak mesti kurang jelas.. yelah mamai.. hhmmm.. len kali beli sendiri lah fiza..orang bg x ckp time kasih..

( fiza ko ny mmg nak kne rotan tau.. eeee... sape ajar ny .. )

xpelah nnt mintk maaf ngn si dia.

nak share sikit knp perasaan dan emotional fiza x stabil sejak 2 menjak ny..

1. kitaran tidur x tetap

 sejak puasa ny fiza mmg ade masalah kitaran tidur x tetap.. kadang2 fiza x tidur malam.. tp tidur siang..kadang2 fiza tidur malam tp 3 ke 4 jam je.. manusia dewasa memerlukan waktu tidur di antara 6-8 jam sehari.. hhhmmm.. ade satu hari tu fiza hanya berjaga 10 jam je.. 14 jam ag fiza tidur.. ini boleh menyebabkan aku stress..



2. encik semart bin fon biol

ok yang ny mmg x tahan.. x tau asal encik semart fon aku ny buat hal.. issshh...
kepada encik semart bin fon: aku baru gune ko 1 bulan.. please behave u'r self.. nak memory dah beli.. tp asal ko mcm2.. eeee...



3. wifi umah lembab

huk huk huk (menangis dalam ketawa.. hahha) mn boleh tahan klu kite ngah men game tiba2 x save.. upenye internet lembab.. tu mmg dpt tamparan besar r... saya pemain tegar game CANDY CRUSH dan FARMVILLE2 di facebook..



4. migraine

mmg sedia maklum lah kan .. sy mmg ade migraine sejak sebulan ny.. hehe.. cuaca di melaka x menentu.. kejap panas.. kejap hujan.. hehehe.. tp ade orang ckp.. fiza better kne g darul syifa.. just check .. sbb migraine ny slalu jin yang buat,, atau pun mmg ade migraine lah.. hhhmmm



fiza mmg x suke marah.. then, klu dah marah pung.. fiza akan cepat cool .. Alhamdulillah.. xdelah mcm orang lain.. nak kne tunggu berhari2 baru boleh ok..

syarat dye senang je.. time tgh marah,. jangan lah tegur .. biar kan aje.. heheh,,,
x pung jangan membakar lagi kemarahan.. silap2 orang uh yang kne pulak..
tangan ny cepat je naik.. klu nak tahu lah.. hahahahhaa...



so skang dah ok.. xpe.. lepas subuh nak smbung tido.. klu boleh ~~~ klu x boleh men game candy crush lah jawab nye,, (tersangkut kat level 91 x abis2 sejak semalam  .. issshhh)

salam ramadhan dan salam subuh.. Assalamualaikum

Saturday, 13 July 2013

widgets for twitter



 yeaa.. finally fiza dah dapatkan widgets for twitter fiza..  (suke sgt2.. senyum smpai ke telinga hehe)

fiza akan update ape2 di twitter fiza, so reader2 semua boleh tahu fiza buat ape time uh ( kecuali fiza tidur lah mmg x update.. hehe )

so apa lagi, follow lah twitter fiza jugak.. boleh mention2.. hehe ..^_^

everything fiza akan update di twitter ..nnt boleh lah respon ye.. hehe.. fiza nak tulis entry slalu xdpt lah.. tp fiza akan cube luangkan mase untuk ber blogging hehehe...

klu twitter plak.. sbb ade kat hp (En. Semat b. Fon kite lah hehehe) so mmg mudah nak updated .. hehe..

klu terasa annoying uh.. buat2 x nmpk lh ea.. fiza x paksa pun bace update tweet fiza hehe.. (maaf terkasar.. hehehe senyum sikit.. gurau je hehe )

thanx to Encik Khamsi Abdullah sebab bg tunjuk ajar.. hehehe..
(yeaa.. dah mention apa lagi.. follow beliau .. hehehe )




Friday, 12 July 2013

terjaga dari lamunan ~~ ngantuk ==''



akibat terjaga dari tidur kerana KELAPARAN so bukak peti ais.. makan cake moist yang mak simpan untuk esok.. hehehe...

p/s : mak.. iza amik cake moist mak tau.. (dalam hati.. ''amik lah'') hehehe.. sedpnye..

meh fiza share lirik lagu yang fiza suke dengar lagunye sebelum tidur.. hehehe =)
so.. gud night + gud morning .. hehehe pening kepala x ilang ag.. hehe

enjoy ye .. just click tajuk dye.. nnt kuar youtube.. hehe =)

leeteuk ajak mimpi dye lah.. hahahaha.. gud night dari leeteuk




Hey baby, when we are together doing things that we love.
Every time you're near I feel like I’m in heaven feeling high
I don’t want to let go, girl.
I just need you to know, girl.

I don’t wanna run away, baby, you’re the one I need tonight.
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms here tonight

Hey baby, when we are together doing things that we love.
Every time you're near I feel like I’m in heaven feeling high
I don’t want to let go, girl.
I just need you to know, girl.

I don’t wanna run away, baby, you’re the one I need tonight.
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms.

I don’t want to run away, I want to stay forever, through time and time.
No promises

I don’t wanna run away, I don’t wanna be alone.
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, now and forever, my love.
No promises

I don’t wanna run away, baby, you’re the one I need tonight,
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms here tonight.

I don’t wanna run away, baby, you’re the one I need tonight.
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms here tonight.

Thursday, 11 July 2013

selamat malam

selamat malam.. jangan lupe bangun sahur ye esok.. hehe =)

sebelum tidur baca doa dulu .. fiza dah x larat nak stay up .. hehehe..

salam manis terlebih gula dari orang yang manis untuk awak semua yang manis orang nye.. 
hehehee... 

Assalamualaikum (n_n)





eaaaa... terselit gambar leeteuk pulak.. hehe.. gud night .. sweet dream (mimpi kite lah tu.. hehehe )

bihun goreng terlembik + migraine sahaja


firstly, selamat berbuka readers .. mkn ape je hari ini?? =)
fiza buat bihun goreng hari ini .. hhmm alkisahnye.. bihun goreng kite kali ny terlembik pulak.. adeh~~~~ rase pun len mcm sikit.. hehehe... xpe, asalkan kenyang dan rase bersyukur sgt2.. hehe =)
ok lah not bad kan.. hehehe =)

sepanjang ramadhan ny ( ooppsss.. baru 2 hari cik kak oi.. ) hehehe .. fiza asyik mirain je.. kne lepas berbuka , sakit nye kepala~~~ ase nak marah2 je.. tp sabar. cool beb~~ heheeh..

pastu rase msti nak muntah.. fiza mcm x leh nak mkn je,.. tp lapar.. makan dalm jumlah yg sedikit pun same.. agaknye perut terkejut kot.. so gagahkan pergi terawih jugak .. hhmmm.. x tau lah knp.. =(


hari ny mak x sihat.. sian kat mak..xpe mak iza masak ye.. ( suke tgk org mkn hasil air tangan kite.. gembira bile kne puji hehehe) tp maaf lah.. agaknye puasa hari ny,, lembik je.. tu yang bihun goreng pun lembik.. terlebih air...

mak: knp len mcm je bihun goreng iza ny??

fiza: hari ny kan puasa.. so kne letak lebih air ( nak cover punye pasal)


mak: hey~~~~~~~~~~ (panjang harkat mak aku jerit)

fiza: knp mak??  (buat x tahu je.. padahal dah senyum lebar sebb malu .. hahaha)

mak: abislah dah mcm bubur dah ny ...(muke berkerut)

fiza: kite kan puasa.. kne banyak air.. so bihun tu kne lah taruk air lebih.. heheheh 

mak: (mencebik)

fiza: maaf bonda.. td anankda kawin kejap ngn leeteuk (super junior) x perasan tertaruk air lebih,.. ampunkan anaknda, bonda.. 

mak: berangan lah ko.. dah besar panjang pun berangan.. (sambil membebel)

fiza: mak.. puasa kan.. x elok ckp banyak.. ilang pahala.. hahahahah

mak terus msuk bilik... smbung baring.. hehehe... alah nak wat mcm mn.. still remaja yang x berapa nak remaja ny lah.. hehehe...next time mase msak, fiza x berangan dah ye.. heheh =)

adeh~~ migraine... need rest ... malam ny x g terawih sbb mak x sihat.. huhuh...
fiza pun nak berangan kejap. smbung berangan siang tadi .. h3hehe ~~~

selamat berpuasa awak2 sekalian ..
 ^______^

Wednesday, 10 July 2013

puding trifle menjadi n___n


rindunye nak tulis entry .. lame sudah x ketemu di laman i'm writting now kan.. hhhmmm.... sepanjang fiza x tulis enty .. fiza sgt2 sibuk + adik fiza gune computer fiza wat keje sekolah dye.. so fiza x boleh nak melawat blog.. waaaa....  T_T

ok now ade mase yang kejap ny.. meh fiza tulis entry pasal puding trifle, Alhamdulillah kali ny menjadi.. klu x jadi mmg nak nangis lah kan..sbb mak kate senang je wat.. klu x jd g duduk bilik.. hahaha...

bahan-bahan
kek swiss role
1tin susu cair
tepung custard
buah dalam tin (fiza gune buah dlm koktel + laici)
serbuk agar2
  (maaf gambar dari ikhsan Mr. Google)








cara A.
adunan custard
letak 3 sudu penuh tepung custard dlm periuk (sudu mkn tau)
masukan 1 tin susu cair kedalam periuk tersebut,
masakan dengan api yang sederhana dan sentiasa kacau
 smpai lah mendidih dan terasa berat untuk di kacau
(make sure tiada ketulan2 tepung lagi tau.. )


cara B
adunan agar2
fiza gune 1paket jelly kristal nona dan masak dengan air dalam 400ml air
masak sehingga hancur dan dan tiada ketulan ye.. hehehe

cara C
1. potong kek swiss role dan letak didalam bekas
2.masukan adunan custard (cara A)
3. letak buah2 dlm tin (koktel + laici)
4. masukan adunan agar2 (cara B)
5. sejuka
6. siap dah boleh mkn.. fiza amik mase 20 minit je untuk siapkan..
hehehehe..  mudah cepat dan siap .

yg ny gambar trifle yang fiza buat,, menarik x?? hehhe


sedap dan mengeyangkan .. hehehehe.. boleh lah cube ye.. so raye nnt fiza boleh buat lagi.. hehehe...
agenda lain menunggu hehehe ^________^