Number One For me

Tuesday, 25 June 2013

Manusia Dicipta Dari Pelbagai Jenis Tanah


Allah telah memerintahkan Malaikat Jibril turun ke bumi untuk mengambil sebahagiam tanah untuk menjadikan Adam. Walau bagaimanapun, bumi enggan membernarkan tanahnya diambil malah bersumpah dengan nama Allah yang dia tidak rela untuk menyerahkannya kerana kebimbangannya seperti yang dibimbangkan oleh para malaikat.

Jibril kembali setelah mendengar sumpahan tersebut lalu Allah mengutuskan pula Malaikat Mikail dan kemudiannya Malaikat Israfiltetapi kedua-duanya jug tidak berdaya hendak berbuat apa-apa akibat sumpahan yang dibuat oleh bumi. Maka, Allah memerintah malaikat Izrail untuk melakukan tugas tersebutdan menggese agar tidak berundur walaupun bumi bersumpah kerana tugas tersebut dijalankan atas perintah dan nama Tuhan.

Tanah2 yang dijadikan Tubuh MAnusia.

- Tanah Baitulmuqaddis = dijadikan kepala sebagai tmpat kemuliaan untuk diletakkan otak & akal .

- Tanah Bukit Tursina (Mesir) = dijadikan telinga sebagai tempat mendengar

- Tanah Iraq = dijadikan dahi sebagai tempat sujud kepada Allah SWT

- Tanah Aden ( Yaman) = dijadikan muka sebagai tempat berhias & kecantikan

- Tanah Telaga Al-Kauthar = dijadikan mata sebagai tempat menarik perhatian

- Tanah Al-Kauthar = dijadikan gig sebagai tmpat manis-manisan.

- Tanah Kaabah = dijadikan tangan kanan sebagai tempat mencari nafkah

- Tanah Paris (perancis) = dijadikan tangan kiri sebagai anggota melakukan istinjak

- Tanah Khurasan (iran) = dijadikan perut

- Tanah Babylon (iraq) = dijadikan alat kelamin sebagai organ seks & tempat bernafsu serta tempat mudah sekali digoda oleh syaitan.

- Tanah Tursina = dijadikan tulang

- Tanah India = dijadikan kaki

- Tanah Firdaus (syurga) = dijadikan hati

- Tanah Taif (arab saudi) = dijadikan lidah sebagai tempat untuk mengucap syahadah, bersyukur dan berdoa.

menurut keterangan ulama , tubuh Adam diselubungi dalam tempoh 120 tahun, 40 tahun di tanahyg kering, 40 tahun ditanah basah & 40 tahun ditanah hitam & berbau.
kita semua dijadikan sama seperti Adam, sesungguhnya, manusia itu sentiasa tidak berpuas hati kepada manusia lain. kita dijadikan oleh Allah, maka kita akn kembali kepada-Nya kelak. setap yg hidup, pasti akan pergi. wallaulam.

sy men dptkn sumber ini daripada Misteri Aneh Dan Ganjil Bukti Keagungan ALLAH oleh Abu Talha Iqamuddin.

10 comments:

  1. wah.. betul ke?
    serius akk tak pernah dengar.. thanks atas perkongsian..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kak gee.. fiza ade beli buku dye.. so fiza type blik.. =) bagus tau buku dye .. mcm2 ag ade.. nnt fiza senang fiza type ye ^^

      Delete
  2. sangat suka lagu kat blog ni...^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak gee.. hehehe.. lame nak cari lagu ny.. last2 jumpe kat facebook dye.. heheh ^^

      Delete
  3. kak lea pernah baca info ni masa sekolah menengah...perghhh lama gila kihkihkih.then satu hari tu anak2 pernah tanya betul ke kita dibuat dari tanah?masa kak lea terangkan asal usul kita,lupa nak cerita bahagian2 tanah yang diambil dari pelbagai negara.kak lea cuma ingat baitulmuqqadis dan india je ngeee..

    tq sis kak lea dah bookmark page ni,depa dah tidur.esok boleh kak lea bagi dpea baca page ni..tqvm bagi inof ni ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 kak lea.. fiza dptkan info ny dari buku Misteri Aneh Dan Ganjil Bukti Keagungan ALLAH oleh Abu Talha Iqamuddin.

      nak berdakwah secara besar2an x layak ag.. (insyaAllah dokan ye) so hanya share apa yg ade.. hehehe...

      Delete
  4. Replies
    1. salam ukhwah izan mama mia =)
      terima kasih kerana mengujungi blog saya =)

      Delete
  5. Ooo baru tahu. Tq dor d info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kak Ana =) bende baik fiza share .. hehehe

      Delete